The Hexagon Behind | 1 & 2

Posted on by ekerro in

 

“Nicio putere de pe Pământ nu îți poate lua experiența – ce ai trăit, cum ai trăit și de ce.”

                                   – Viktor Frankl, “Omul în căutarea sensului vieții” (1945)

Această sintagmă ne-a făcut să ne gândim instant la Andrei, unul dintre cei doi fondatori EKER și totodată bucătarul executiv. Pentru el, experiența reprezintă un atuu important, fără de care nu poți progresa dacă vrei să fii bucătar. 

De-a lungul celor zece ani petrecuți în domeniul gastronomic, Andrei a adunat tot felul de experiențe, care mai de care mai diverse. A simțit dezamăgire, împlinire, dor și bucurie, emoții prin care și-a format, în cele din urmă, propriul său stilul gastronomic. 

La baza campaniei The Hexagon Behind se află o schiță simplă. Ne-am dorit ca iubitorii de aventuri culinare unice să poată călători, alături de Andrei, în locurile care l-au format. În acest sens, am conceput câte un preparat pentru fiecare locație în care el a lucrat înainte ca EKER să existe – restaurante de renume din România, Franța și Norvegia. 

Preparatele sunt inspirate din aceste locații și reinventate, având amprenta EKER. Ele reprezintă un elogiu adus experienței din trecut, oamenilor care i-au fost alături și poveștilor din micile orașe care merită spuse. Aceste povești sunt transpuse în farfurii prin combinații inedite de arome și gusturi.

Restaurantul Bryggerikaia (Bodø) – orașul cu deschidere la Marea Norvegiei, prima experiență gastronomică sub 0 grade.

Prima aventură culinară nordică a lui Andrei își are originea în orașul portuar Bodø, situat pe coasta de nord a Norvegiei. Timp de 11 luni acesta a fost căminul său, unde a trăit o adevărată evadare din ceea ce făcuse până în acel moment. 

Înainte de restaurantul Bryggerikaia, Andrei a lucrat doar în locații a la carte. Totuși, s-a adaptat imediat stilului fast-casual al restaurantului norvegian și a înțeles că preparatele de tip fast-food realizate la un nivel superior oferă o experiență unică, pe care oamenii o adoră. A avut ocazia să gătească numai cu produse proaspete, necongelate și a descoperit gustul peștelui proaspăt, autohton, abia pescuit din mare.

Aici a lucrat alături de Paul și Cristi, alți doi români care își duceau veacul la 1.500 km de Polul Nord și care coordonau bucătăria alături de Martyna, bucătarul executiv al restaurantului. Cei trei bucătari excepționali i-au oferit lui Andrei ocazia să se dezvolte continuu, să avanseze și să desprindă învățături practice și valoroase. 

Din punct de vedere gastronomic, orașul Bodø era foarte apreciat pentru celebra supă tradițională de pește, iubită de toți locuitorii ținutului nordic. Aceasta a fost prima rețetă pe care Andrei a trebuit să învețe să o gătească, iar când a gustat-o pentru prima dată a simțit că are ceva special, greu de descris în cuvinte. Modul de preparare al acestei supe se aseamănă foarte mult cu prepararea ciorbei rădăuțene, însă elementul principal este peștele.

Așadar, Andrei a decis că e momentul să reinventeze supa de pește și la EKER, pentru ca iubitorii de aventuri culinare să experimenteze și să trăiască, prin intermediul acestui preparat, poveștile și experiențele care au contribuit la schițarea stilului său gastronomic. 

Poveștile din micul oraș portuar sunt transpuse în farfurie prin combinațiile inedite de arome specifice nordului. Supa cremoasă Bryggerikaia Suppe este aromatizată cu tarhon, fenicul, și conține somon proaspăt, creveți, carne de midii, broccoli, morcov murat, lime, jeleu de ardei copt cu chilli și roșii.

Procesul de gătire al preparatului Bryggerikaia Suppe presupune fierberea lentă a legumelor, a somonului proaspăt împreună cu fructele de mare, cărora li se oferă o textură cremoasă prin intermediul smântânii vegetale. Rețeta este completată de pâinea proaspăt prăjită și de untul cu usturoi (margarină pentru varianta de post).  Preparatul poate fi servit în zilele de post, sau oricând îți dorești o nouă aventură culinară cu o amprentă scandinavă. 

Restaurantul Brasserie Nord (Alta, provincia Finnmark) – picturi rupestre, peisaje desprinse din rai și o lecție despre curaj.

Brasserie Nord a fost cea de-a doua experiență a lui Andrei în Norvegia. Comuna Alta (provincia Finnmark), o zonă predominată de picturi rupestre și de peisaje desprinse din rai, se află la doar două ore cu mașina de cel mai nordic punct de pe hartă. 

Inspirați de locul unde poveștile dăinuie în ciuda temperaturilor scăzute, am conceput un nou preparat în stil norvegian. Însă înainte de a-l prezenta, trebuie să vă introducem în spiritul restaurantului de la care a pornit de fapt rețeta.

Fiind o brasserie în adevăratul sens al cuvântului, Andrei plămădea zilnic și cocea cu maia de casă, dobândind astfel experiență în panificație. Bucătăria restaurantului era de tip open kitchen, iar interacțiunea directă cu clientul era o ecuație în plus, mai puțin familiară. Cu toate că la început a fost incomod, a început să îndrăgească acest sistem. Energia și feedback-ul primit din partea clienților alimentau motivația lui Andrei, care își dorea să îndeplinească cât mai bine dorințele culinare ale celor ce treceau pragul restaurantului.

Aici a învățat un nou sistem de organizare a bucătăriei și a lucrat pe toate posturile disponibile – a fost chiar și ospătar, experiență care l-a ajutat să înțeleagă mai bine implicațiile acestui post. 

Timp de 6 luni a testat și a îmbunătățit continuu fiecare preparat din meniul restaurantului, alături de Olav, Stine și Mikael, bucătari profesioniști care i-au devenit colegi și mentori. Mikael era un optimist incurabil, de la care a învățat cum să îți păstrezi calmul în bucătărie iar Stine știa să expună întotdeauna partea plină a paharului și era tot timpul cu zâmbetul pe buze. 

Olav era fondatorul restaurantului și nu exista lucru pe care să nu îl facă; experiența alături de el l-a făcut pe Andrei să înțeleagă ce înseamnă să fii bucătar în restaurantul tău. A învățat că începuturile sunt grele, dar nu imposibile dacă te dedici și faci totul cu drag. În acest sens, restaurantul Brasserie Nord l-a făcut să fie mai încrezător în forțele proprii și să viseze la propriul său restaurant, acasă, în inima Bucovinei. 

Nuanțele Brasseriei Nord se regăsesc în fiecare pagină din meniul nostru. Iar pentru că am vrut să le accentuăm și să vă oferim ocazia să experimentați de la depărtare tărâmurile înghețate, am conceput preparatul Brasserie Nord Fiske somon caramelizat cu piure de rădăcinoase, sos Vierge cu ardei copți, măsline, praz, broccoli, roșii cherry, microfries EKER și un buttersauce Béarnaise pe bază de maioneză și tarhon, reinventat special pentru această rețetă de către Andrei.

Cele două restaurante norvegiene reprezintă puncte de cotitură pentru experiența gastronomică a lui Andrei. Te poți bucura de aceste preparate până la finalul anului, atât în restaurant, cât și la tine acasă prin intermediul sistemului nostru de livrări.