A Tale of 7 | 6 | Nepotu goes to Greece

Posted on by ekerro in No Comments

Vara aceasta ne-a găsit pe plajele calde din Grecia, oglindind apusul și totodată gândindu-ne cum putem aduce un strop din frumusețea și simplitatea acestei țări și acasă. 

Adevărul e că aveam nevoie de pauză ca de aer. Și, cum ea s-a răsfrâns asupra unui nou preparat din cadrul campaniei A tale of 7, considerăm că a fost productivă. 

După cum vă puteți imagina deja, ni s-a părut firesc să transpunem zona prin ce știm să facem cel mai bine – mâncare. Am căutat o modalitate prin care să punem în farfurie acele colțuri intime unde muzica se împletește cu starterele grecești ce poartă numele de Meze. Așa cum se întâmplă după o binemeritată vacanță, ne-am întors în bucătărie mai energici și mai puși pe treabă.

Deși preparatul nu mai este disponibil pentru servire, am ținut mult să îi scriem povestea din spate, ca semn de recunoștință pentru Nepotu – cel care a adunat toate aceste narațiuni și a conturat un nou preparat, oferindu-i o interpretare personală. Totul a pornit de la renumitele startere grecești recunoscute sub numele de Meze. E imposibil să te plimbi pe străduțele cu iz mediteranean și să nu fi ademenit de astfel de gustări servite de fiecare tavernă. Inspirația ne-am luat-o tocmai din astfel de plimbări liniștite pe coastă, la ceas de seară. 

Ne place să spunem că Nepotu e o sursă continuă de energie și pasiune care îți provoacă cel puțin un zâmbet prin al său umor. Nu de puține ori am spus că are o explozie internă care te face să îl urmezi indiferent de vreme și de greutăți, fiind un personaj care dă tonul în bucătăria noastră. 

“Pentru mine, EKER este ca un stil de viață. Este locul în care pot fi cu adevărat eu, fără sa fiu judecat. Absolut totul este perfect, de la conducere pană la colectiv.”

Nepotu știe deja cât de mult îl apreciem pentru tot ce face zi de zi, cât de mult ținem la relația noastră și la modul în care se organizează în bucătărie. Totuși, la stadiul de perfecționism nu credem că vom ajunge vreodată. Tot timpul vom avea ceva de îmbunătățit și de modificat, însă ne bucurăm că echipa noastră are parte de oameni harnici, oameni care pun umărul și nu se dau bătuți. Ne bucurăm că este unul din oamenii de bază din bucătăria noastră și că putem crește împreună zi de zi. 

Ca orice rețetă, procesul de documentare și de testare a fost unul minuțios. Forma finală a preparatului cu influențe balcanice Greek Meze se răsfrânge asupra a 3 startere delicioase, și anume: Cold Meze, Hot Meze, Sweet Meze. 

Cold Meze este primul starter din cadrul noului preparat creat pentru campania A tale of 7, o campanie prin care ne-am propus să oferim experiențe culinare din diverse zone ale Europei și să vă prezentăm oamenii din spatele lor. 

Preparatul este o salată ce are la bază baby spanac și creson de mazăre, creson de floarea, soarelui, castravete, ulei de măsline grecesc, oregano, la care adăugăm dressingului de iaurt grecesc cu rodie. Acesteia îi adăugăm un strop de vară, redat prin nectarină coaptă, ardei dolce lacrima, semințe de rodie și nuci. Tabloul gastronomic este completat de crocantul de brânză feta cald cu portocală, element prăjit timp de 2 minute pentru a oferi echilibru termic preparatului.

Al doilea starter din campania A tale of 7 este reliefat prin Hot Meze. 

Povestea preparatului începe cu mușchiul de porc iberic gătit sous vide timp de câteva ore bune alături de lămâie, usturoi și oregano, elemente care îi conferă o textură inconfundabilă. Carnea obținută este trecută mai apoi prin ulei de măsline și este afumată cu un mix de pomi fructiferi, procesul fiind realizat chiar de echipa noastră. Actul creativ constă și în pregătirea orezului negru, pe care îl fierbem la foc mic într-o supă aromată, compusă din ulei de măsline, ceapă și rozmarin. 

Hot Meze înglobează și o aromă subtilă de ceapă proaspătă așezată pe un pat de sare de mare, mediu în care se coace îndelung la cuptor pentru o nouă tentă de gust. Desigur, actul creativ nu se termină aici: continuăm cu elemente precum brânza de vaci aerată cu fleur de sel trikalinos; spuma din prosecco, caramel sărat și ceapă călită realizată în bucătăria EKER; creson de floarea soarelui și porumb care conferă un plus de prospețime. 

Și, nu în ultimul rând, desertul: Sweet Meze, unde am fost ajutați de către Iliuță, prietenul nostru maestru-în-deserturi. Acesta presupune un mousse de iaurt grecesc, nuci caramelizate, ciocolată alba temperată, miere naturală de albine și mentă fresh.

Campania A tale of 7 aduce împreună povești despre preparate, despre oamenii care le-au conceput, EKER ca un întreg, modul nostru de a aborda lucrurile și despre dragostea neîncetată pe care o avem față de tot ce e eterogen. Descoperă mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *