A Tale of 7 | 7 | Bale goes to Norway

Posted on by ekerro in No Comments

În ultimul an ne-am asumat faptul că abandonăm voit zona de confort și reinventăm o serie de preparate. Și am ținut mult ca ele să fie disponibile numai în ediție limitată. Era o perioadă monotonă și simțeam cu toții nevoia unei noi provocări. Așa că nu am stat prea mult pe gânduri și ne-am pus pe căutat idei. 

Inițial, păreau imposibile. Însă am văzut că toate au un numitor comun: țări cu rezonanță, țări apreciate la nivel global pentru istoria și deliciile gastronomice create. Iar cum noi apreciem gastronomia internațională și ne raportăm la ea ca la o inspirație, ni s-a părut firesc să legăm EKER-ul de nume precum Italia, Franța, Norvegia, Germania, Spania, Grecia și, nu în ultimul rând, România

Ne amintim și acum șapca neagră cu cele 7 bilețele din care am ales fiecare. Țările europene erau imprimate pe mici hârtii mototolite la repezeală. La final, țineam cu toții în mâini diverse nume care, deși ne spuneau multe, nu aduceau nici un răspuns. Unii dintre noi am avut norocul să vizităm acele meleaguri și să le rememorăm cu ocazia acestei campanii. Tocmai de aceea fiecare din cele 7 preparate ale campaniei ascund și amprente personale.

Am adunat, așadar, toate ideile și sentimentele pe care le aveam față de țările extrase. Am început cu Italia și azi încheiem cu Norvegia, alături de ultimul preparat creat sub numele campaniei A tale of 7 (despre începuturile campaniei am scris și aici). 

Norvegia și-a găsit un om pe măsură – Ștefan (Bale), unul din acei oameni calzi, care îți oferă un sentiment plăcut încă de la prima interacțiune. 

“EKER este locul care susține sintagma -în viață trebuie să faci ce îți place-. Încă de când am auzit că restaurantul EKER a fost lansat, am vrut neapărat să fac și eu parte din echipă. Conceptul mi-a picat cu tronc și eram sigur că odată ajuns aici, dezvoltarea mea va avea un drum lin. Alt motiv care m-a determinat să aleg EKER este echipa tânără, gata să mute munții din loc. Cred că oamenii care sunt pe aceeași lungime de undă, pot produce lucruri minunate.”

S-ar putea să sune exagerat, însă face parte din echipa EKER de numai 6 luni și a schimbat deja 3 posturi. E perseverent, are o stare de spirit molipsitoare, se implică 110% în tot ceea ce face și analizează fiecare pas în parte. Știe foarte bine că munca în bucătărie cere suflu inventiv, nu gândire mecanică. Am aflat de curând că dragostea pentru mâncare trece de la generație la generație, mama lui fiind, de asemenea, un bucătar pasionat.

“Am învățat că nu contează ce știi sau cine ești. Dacă te dedici unui lucru și ai răbdare, rezultatele satisfăcătoare vor apărea. Odată cu EKER am descoperit gusturi noi, am învățat să combin arome despre care nu credeam că pot fi vreodată mixate, rezultând ceva cu adevărat gustos. Aici am învățat să fiu punctual și, cel mai important, organizat.”

Și tocmai fiindcă e un personaj aparte în echipa noastră și emană numai voie bună, ne-am gândit să încheiem campania A tale of 7 cu preparatul gândit de el. Prin urmare, ultima rețetă este reprezentată de un preparat pe bază de halibut sălbatic, gătit la cuptor. Rețeta este inspirată din bucătăria nordică, bazată în mare parte pe pește proaspăt.

Halibutul este un pește cu aromă delicată, ce provine din apele învolburate ale Norvegiei. Începem să pregătim peștele și să îl tragem la tigaie în grăsimea proprie a pielii, moment în care el capătă o textură crocantă. Rezultatul obținut este mai apoi condimentat și introdus în cuptor, unde se odihnește la un program mixt, format din aer sec și aburi. 

Colegul nostru Bale a ales să îi scoată în evidență gustul și textura printr-un melanj de legume proaspete precum piure de morcov copt amestecat cu caramel dulce-acrișor și ceapă. Rețeta continuă cu conopida murată tempura, care este trecută prin făină condimentată și mai apoi printr-un mix care are la bază bere neagră.

Adăugăm caviar de roșii proaspete și busuioc, elementele fiind închegate cu ajutorul unui produs organic numit Agar Agar. Pregătim, spre final, țelina și sparanghelul proaspăt pentru a le găti în aburi și a le învălui într-un garlicbutter topit. Servim această explozie de culori și gusturi alături de Beurre Blanc cu hrean proaspăt din unt franțuzesc și prosecco.

Bale, colegul care a realizat rețeta de la zero, vă sugerează să încercați acest preparat dacă vreți să descoperiți ceva cu totul nou. Este o rețetă pe care a testat-o îndelung și abia așteaptă să afle și părerile voastre. Puteți testa Kveite atât în locație, cât și la livrare – https://eker.ro/product/kveite/

Călătoria prin țările care ne-au inspirat din punct de vedere gastronomic ia sfârșit aici, însă promitem să revenim curând cu noi idei #radicaldebune. Vă mulțumim că ne-ați fost alături și ați crezut, ca de fiecare dată, în ideile noastre.

Campania A tale of 7 a adus împreună povești despre preparate, despre oamenii care le-au conceput, EKER ca un întreg, modul nostru de a aborda lucrurile și despre dragostea neîncetată pe care o avem față de tot ce e eterogen. Descoperă mai multe aici – https://eker.ro/a-tale-of-7-0-beginnings/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *