A tale of 7 | 2 | Ciuky goes to Spain

Posted on by ekerro in

Când construiești pe baza diferențelor, provocările gastronomice se transformă într-un un câmp de experimente. Astfel, înveți să apreciezi fiecare caracteristică a ingredientului din fața ta și observi, precum un explorator, cum se poate modifica dacă îi schimbi menirea. E un proces inovativ, care rupe barierele gastronomiei clasice și te obligă să regândești tot ce ai făcut până atunci.  

Plecând de la această abordare care are la bază imparitatea, am lansat o provocare în bucătăria EKER – să reinterpretăm cele mai cunoscute preparate clasice din Europa. Nu ne-a luat mult să ne dăm seama că ideea nu e deloc rea, așa că ne-am pus pe treabă.  

De această dată, narativele A tale of 7 se împletesc sub emblema Spaniei, țara alocată lui Ionel (Ciuky).

Mereu pus pe șotii și mereu efervescent, e destul de greu să transpunem în cuvinte modul lui Ciuky de a fi. Cert e că reușește să ne aducă împreună prin umor și sarcasm, în timp ce pe fundal sfârâie niște tentacule de caracatiță.

“Pentru mine, EKER este mediul unde mă pot dezvolta ca bucătar într-un ambient prietenos. În fiecare zi descopăr și experimentez preparate noi, fiind locul unde vin cu bucurie pentru a mă întâlni cu prietenii (atât în cadrul muncii, cât și în timpul liber). Scara ierarhică există doar pe foaie iar egalitatea este motto-ul de prezentare al locului, indiferent de vârstă sau de experiență. Astfel, mi-am dat seama imediat că vreau să fac parte din stuff-ul care produce un spectacol excelent la masă.”

Ciuky apreciază că aici nu ești judecat, ci din contră, îți sunt acceptate toate valențele. Fiind o echipă formată din oameni diferiți, însă uniți de aceeași pasiune arzătoare pentru gastronomie, e important să ne aducem aminte de numitorul comun și să ne bucurăm de diferențele dintre noi. Până la urmă, asta e ceea ce ne face diverși și ne permite să conturăm povești noi. 

În cadrul EKER, Ciuky a învățat cum e să vii fără stres la muncă, cum să te trezești cu drag, cum să transformi un job într-o pasiune care să îți ofere un scop. 

“Am învățat că un preparat nu are doar o denumire, ci o poveste a cărei creator ești chiar tu.”

În ultima vreme, Ciuky și-a îndreptat eforturile spre crearea unui preparat nou, pornind de la cultura spaniolă unde dansul este la ordinea zilei, salsa e prezentă pe toate mesele iar conchistadorii continuă să dăinuie în poveștile locale. 

Preparatele ce au la bază coada de vită au o istorie îndelungată în spate, fiind întâlnite pe continentul european încă din perioada Imperiului Roman, dar și în Asia, unde se gătește în mod tradițional. De această dată, am ales să reinterpretăm în stilul EKER celebrul preparat Rabo de Toro, considerat a fi un tip de mâncare medieval andaluz. Poveștile din jurul acestui preparat s-au scris în jurul orașului Cordoba (sec. XVI), unde se gătea, ca un gest ritualic, din coada taurilor uciși în coridă. 

Am ales Rabo de Toro pentru a pune în valoare o carne extrem de fină printr-un proces lent de gătire (cunoscut și sub denumirea de “slow-cooking”). Desigur, pentru a obține o carne fragedă este nevoie de educație gastronomică, răbdare și multă îndemânare. Timpul de coacere diferă de la bovină la bovină iar orele petrecute la cuptor alături de legume, vin și alte mirodenii trebuie atent gestionate. 

“Coada de vită aleasă pentru acest preparat trebuie gătită timp de 72 de ore, însă merită toată așteptarea. Obținem la final o ambianță excelentă între gustul specific oferit de carnea de vită, vinul roșu, portocală și dulceață de ardei iute.”

Inițial, carnea se prăjește crud pe toate părțile, astfel încât proprietățile nutritive să se păstreaze. Apoi vine rândul legumelor, prăjite în același mod, cu multă răbdare. La final, totul este stins cu vin roșu din abundență, urmând să fie gătit lent, la cuptor, timp de 72 de ore. În acest timp ingredientele își transferă gusturile și oferă cărnii de vită un gust unic. 

Noi am ales ca o parte din carnea gătită lent la cuptor să fie servită sub forma unor balotine iar cealaltă parte să fie servită în sos de vin roșu. 

Rabo de Toro cuprinde coada de vită gătită lent; crochete de coadă de vită; orez alb natur; humus din năut, țelină și sfeclă roșie; salsa picantă de sfeclă roșie cu dulceață de chilli; coriandru proaspăt și sos de vin roșu. 

Preparatul este disponibil în ediție limitată, atât în locație cât și la livrare. Călătorește alături de noi în Peninsula Iberică și spune-ne cum ți s-a părut acest preparat. 

 

* Campania A tale of 7 aduce împreună povești despre preparate, despre oamenii care le-au conceput, EKER ca un întreg, modul nostru de a aborda lucrurile și despre dragostea neîncetată pe care o avem față de tot ce e eterogen.